Danske sexarbejdere støtter EU-søstre

De prostitueredes ’fagforening’ kræver ordnede forhold i sexbranchen.

POLITIKEN, LØRDAG 30. JANUAR 2010
af JENS BOSTRUP, EUROPAREDAKTØR
jens.bostrup@pol.dk

Uviljen mod at anerkende prostitution som et erhverv betyder, at især udenlandske sexarbejdere i Danmark bliver presset ind i en kriminel underverden, hvor de bliver udnyttet af kyniske bagmænd. Det mener sexarbejdernes interesseorganisation.

»Sexarbejde er lovligt, men de udenlandske sexarbejdere kan ikke søge opholds- og arbejdstilladelse, ikke engang hvis de er EU-borgere. Derfor er de illegale og tvunget til at leve i det kriminelle miljø, hvor kvinderne er udsat for udnyttelse«, siger Susanne Møller, talsmand for Sexarbejdernes Interesse Organisation.

Den danske interesseorganisation har ingen medlemmer fra andre EU-lande. De indgår typisk i internationale net og er kun i landet i kort tid ad gangen, forklarer Susanne Møller. Men hun er solidarisk med dem og vil gerne tale deres sag. For der er ingen grund til, at de skal være henvist til forbryderiske netværk.

»Hvis sexarbejde blev anerkendt som erhverv, så kunne kvinderne fra andre EUlande få arbejds- og opholdstilladelse. De ville have rettigheder og kunne få ordnede forhold«, siger Susanne Møller.

To ud af tre sexarbejdere i Vesteuropa er udlændinge, viser en undersøgelse, som netop er udgivet af sexarbejdernes europæiske netværk, Tampep. En hastigt voksende andel er fra EU-lande som Rumænien og Bulgarien. På den baggrund opfordrer sexarbejdernes europæiske netværk nu til, at prostituerede anerkendes som vandrende arbejdstagere med alle de EUrettigheder, der følger med.

Den målsætning er den danske ’fagforening’ helt enig i. Men forestillingen om, at navnlig udenlandske prostituerede er i
kløerne på menneskehandlere, som tvinger dem til at sælge deres krop, er den største forhindring for, at erhvervet kan blive anerkendt, mener Susanne Møller.

»Folk kan ikke forstå, at nogen frivilligt vil tage herop for at sælge sex. Men det gør de altså. Og jeg ved det, for jeg taler med mange af de kvinder, der kommer hertil. Myndighederne giver dem tilbud om at hjælpe dem væk og betale for deres hjemrejse, men det er ikke det, de vil. De tager det arbejde, de kan få«, siger Susanne Møller.

Men vil du ikke give menneskehandlerne lettere spil, hvis det bliver mere attraktivt at komme hertil som sexarbejder?
»Menneskehandel og tvang findes, og det er et problem, som politiet skal gøre alt, hvad de kan, for at bekæmpe. Men
målt i omfang er det ikke noget stort problem. Og det er meget vigtigt for os, at man ikke blander det sammen med sexarbejde,
som vi er mange, der frivilligt har valgt som en levevej«.

»En anerkendelse af sexarbejde vil kun gøre det sværere for menneskehandlere. For hvis kvinderne frivilligt kan komme hertil og kan arbejde under ordnede forhold, hvorfor skulle de så involvere sig i et kriminelt miljø? Også derfor skal man være mere optaget af de forhold, vi byder kvinderne«, siger Susanne.