Amnesty International anbefaler afkriminalisering af sexarbejde

Amnesty-Votes-Yes-Banner

Amnesty International har torsdag den 26 maj 2016, vedtaget en politik for beskyttelse af sexarbejdere. Udover at anbefale en afkriminalisering af sexsalg og købsforbud anbefaler de også at afkriminalisere “de straffende reguleringer af sexarbejde, som forstærker marginalisering, stigmatisering og diskrimination og nægter sexarbejdere adgang til lovens beskyttelse”.

Herhjemme falder rufferiparagrafferne i denne kategori. Amnesty opfordrer derfor til at:
“undersøge rufferilovgivningen i Danmark for at sikre, at den rent faktisk lever op til sit formål om at beskytte sexarbejdere. Det skal være muligt for sexarbejdere at arbejde sammen, ansætte en chauffør eller sikkerhedsvagt eller på anden måde organisere deres arbejde, så deres sikkerhed varetages bedst muligt.”

Melissa Gira Grant har interviewet  Catherine Murphy, politisk rådgiver for Amnesty International, om Amnestys politik for beskyttelse af sexarbejdere. Herunder er enkelte passager kopieret og oversat:

Overvågning, udsættelse og udvisning af sexarbejdere
Den megen opmærksomhed på den nordiske models sexkøbs-forbud har skygget for de andre love, der straffer prostituerede. Amnesty har fundet, at den lov, der forbyder “promovering” af prostitution, “faktisk ikke skelne mellem inddragelse af tredjepart, der er udnyttende eller misbrugende og inddragelse af tredjepart, der er praktisk, støttende eller med henblik på sikkerhed.” Gennem håndhævelsen af denne alt for brede lov, målretter politiet fortsat indsatsen mod sexarbejdere selv. Dette fører til overvågning, udsættelse, og i nogle tilfælde, udvisning af sexarbejderne.

“Ingen har sagt, at vi ønsker prostituerede skal have det godt”
Overfor Amnesty forklarede en rådgiver for Justitsministeriet det på denne måde: “Det ender ved spørgsmålet om” er det et problem, at folk i prostitution er i vanskeligheder. “Ingen har sagt på et politisk niveau, at vi ønsker prostituerede skal have det godt, mens vi samtidig forsøger at udrydde prostitution.”

Man kan ikke stigmatiserer selektivt
Med vedtagelsen af sex-køb forbuddet i Sverige voksede stigmatiseringen af sexarbejderne. I Oslo, Norge, fandt forskerne en øget støtte til kriminalisering af sexarbejdere, stik imod formålet med loven. “Du kan ikke stigmatisere selektivt” siger Catherine Murphy. Det vi ser efter den nordiske model er indført i Sverige og i Norge er en støtte til kriminalisering af sælgere på samme tid.”

“Argumentet om, at afkriminalisering i virkeligheden kun gavner de få privilegerede?
Catherine Murphy fra Amnesty blev spurgt om hvordan hun reagerer på modstandere af sexarbejder rettigheder, som siger, at prostituerede, der ønsker afkriminalisering skal ignoreres, fordi afkriminalisering kun er noget “1%” af sexarbejdere vil have gavn af?

“Der er absolut ingen skygge af tvivl om, at hvad der foregår i Norge har den mest skadelige virkning på de mest marginaliserede sexarbejdere,” sagde Murphy “det er overvejende indvandrerkvinder der arbejder på gaden, af nigerianske afstamning, der bliver forfulgt af politiet mest, der oftest udsættes for vold, Det er dem der risikerer at blive hjemløse eller deporteret. Virkningen mærkes kraftigst af de kvinder. ”

“Argumentet om, at afkriminalisering i virkeligheden kun gavner de få privilegerede? Holdt op mod de norske erfaringer, giver det bare ingen mening “