Baggrund

Hvorfor startede vi SIO
I forbindelse med udarbejdelsen af hjemmesiden www.sexarbejde.dk i 2008 var vi flere sexarbejdere, som fik kontakt med hinanden. Vi oplevede, at der var mange med samme holdninger til den debat om os og vores fag, som vi tidligere kun havde kunnet være vidne til. Vi oplevede, hvor befriende det var endelig at blive hørt, og vi besluttede at danne et fællesskab – en organisation, som kunne være vores fremtidige talerør.

Vi havde et opråb ude på annoncesitet Venuslogen, dengang det eneste site med et lille forum specifikt til sexarbejdere, hvor vi indbød alle interesserede sexarbejdere til den stiftende generalforsamling. Vi skrev til så mange sexarbejdere fra hjemmesiden www.sexarbejde.dk som vi kunne nå og inviterede dem til at komme til mødet. De fremmødte sexarbejdere valgte bestyrelsen, og vedtægterne blev underskrevet. Siden da har SIO fungeret som et talerør for sexarbejdere i Danmark.

Sexarbejderes behov for anonymitet
Gennem dette talerør kan sexarbejdere fremlægge deres side af sagen i den offentlige debat, uden at det går ud over deres anonymitet. Det er helt essentielt for langt de fleste sexarbejdere, fordi de ønsker at adskille deres private og/eller offentlige liv fra jobbet som sexarbejder. Ellers bliver ikke kun sexarbejderen ramt af den stigmatisering, der er knyttet til sexarbejde. Det vil også gå ud over mennesker i sexarbejderens privatliv, der ikke kan vælge sexarbejderen fra, herunder venner, familie og børn (ingen har lyst til, at deres børn skal mobbes i skolen med ”din mor er en luder”).

Problemet er, at behovet for at fremtræde anonymt over for den brede offentlighed begrænser mange mediers vilje til at lade sexarbejdere udtale sig. Det var derfor vigtigt for os at give sexarbejdere mulighed for at komme til orde uden at skulle afsløre deres identitet. På den måde kan sexarbejderes viden om eget liv og egen branche gøres mere synlig, en viden som ikke-sexarbejdere ikke besidder.