Sexarbejdernes Interesseorganisation kræver rettigheder til migrante sexarbejdere

Sexarbejdernes Interesseorganisation kræver rettigheder til migrante sexarbejdere

(Kommentar til DR’s historie om Kamal Quereshi fra SF, der har indrykket en falsk annonce for sexarbejde i Ekstra Bladet)

Sexarbejdernes Interesseorganisation (SIO) udtaler:

Det er ikke første gang, at SF indrykker en annonce på EkstraBladets bagerste sider, og altid er det med samme hensigt: at fremstille sexkunder som forbrydere for at kunne agitere for en kriminalisering af sexkøb.

Desværre er politikere og medier endnu engang hoppet på en simpel propaganda-historie, der skal stille sexarbejde i et dårligt lys. Kamal Quereshi tager fattige migranter som gidsler for at pleje sin egen politiske interesse, og aktionen dokumenterer ikke andet end hans egen uvidenhed om sexarbejde og menneskehandel.

SIO hæfter sig ved, at det ikke fremgår, at nogen af ”kunderne” på optagelserne er mødt op hos de påståede sexarbejdere, endsige at de har indgået en konkret aftale om det. Blandt mænd, der er ringer på annoncer for sexarbejdere, er der måske en ud af 20, der rent faktisk møder op. Størstedelen vil kun tale om sex, og mange af de øvrige vælger et andet tilbud eller fortryder igen.  Alt det her ville Kamal Quereshi vide hvis han havde talt med sexarbejdere.

Mere alvorligt er det falske billede af menneskehandel, som Kamal Quereshi præsenterer for offentligheden. Tilfælde af menneskehandel i vesten dækker for det meste over økonomisk udnyttelse i forbindelse med, at en migrant krydser en landegrænse. Migranterne ønsker del i vores velstand, men de er nødt til at have hjælp til at komme forbi de barrierer, som for eksempel lovgivningen om indvandring sætter. Når migranterne er sexarbejdere, er der endnu flere barrierer i lovgivningen, og det giver menneskehandlere endnu bedre muligheder.

Det er pinagtigt at høre forargede kommentarer fra politikere, der tydeligvis ikke har sat sig ind i, hvad begrebet menneskehandel dækker over. SIO opfordrer dem til at følge den nyeste forskning på området. For eksempel ved at læse kronikken ”Menneskehandel – begrep til besvær” af den norske forsker May-Len Skilbrei, der for nogle år siden stod i spisen for Nordisk Ministerråds store forskningsprojekt ”Prostitution i Norden.”

SIO kræver, at man giver migranterne klare rettigheder, så de har et middel til at stå imod personer, der vil udnytte dem økonomisk. Vi kræver ligebehandling mellem aktive sexarbejdere og andre, når det gælder rettigheder til mulige ofre for menneskehandel.

Det viser de danske politikeres store fallit på dette område, at langt de fleste ofre for menneskehandel hellere vil samarbejde med bagmænd og kunder end med myndighederne.  Danske myndigheder har gennem flere år – formentligt i strid med grundloven – holdt mulige ofre for menneskehandel bag lås og slå i det såkaldte beskyttelsestilbud. Endnu i dag arresterer politiet rutinemæssigt mulige ofre for menneskehandel.”