Menneskehandel er en myte

Jyske Vestkysten, 16. december. Samme indlæg har været i Nordjyske Stiftstidende, men under en anden overskrift.

Susanne Møller talskvinde for Sexarbejdernes Interesseorganisation (SIO) skriver bl.a.:

Vi hører hele tiden om menneskehandel i sexarbejde. Men der falder kun en håndfuld domme hvert år efter de ellers ganske brede paragraffer. De opsøgende organisationer på gaden finder meget få ofre om nogen. Gennem hele 2008 var der kun en enkelt kvinde, der samarbejdede med politiet og tog imod statens beskyttelsestilbud.

Dette er på trods af, at indsatsen mod menneskehandel i sexarbejde er meget intensiv og meget dyr. Hvert bordel bliver for eksempel udsat for en razzia op til flere gange hvert år, og anklagemyndigheden prøver enhver sag, de har en chance for at vinde. Det er bare ikke ret mange, de vinder.

Man ser det samme i England, hvor avisen The Guardian for nylig har afdækket, hvordan flere end 500 mistænkte for menneskehandel fra en højprofileret politiaktion i sommer svandt ind til næsten ingen overhovedet ingen fra selve aktionen da man fik undersøgt sagerne.

*

Man kan ikke længere sige, at systemet ikke gør en indsats eller mangler viden. Vi må konkludere, at når der bliver dokumenteret så få tilfælde af menneskehandel, så er det, fordi der ikke findes mange flere. Menneskehandel som massefænomen har heldigvis vist sig at være en myte, der især er opstået i forbindelse med diskussionen om sexarbejde.

Derfor er det også skuffende, at Venstres Ellen Trane Nørby 10.12. forfalder til en forældet retorik om begrebet menneskehandel. Hun har bl.a. andet købt lobbygruppernes opspind om en eksplosion i antallet af sexarbejdere i forbindelse med klimakonferencen.

I SIO er vi glade for, at bl.a. Venstre er begyndt at lytte til sexarbejdernes synspunkter. Men vi kan ikke acceptere et kunstigt skel mellem danske og udenlandske kolleger. Heller ikke udenlandske sexarbejderes forhold skal indrettes efter myter, der er skabt og holdt ved lige af kriminaliseringsivrige lobbygrupper. Vi ønsker de samme rettigheder og pligter, som der findes for danskere og indvandrere i alle andre erhverv.